
Pastisio
509 kcal /
2131 kJKalorie
2131 kJKalorie
33 gBiałko
45.9 gWęglowodany
22.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Przygotowanie makaronu: woda do ugotowania makaronu
- ½
- łyżeczki soli
- 350 g makaronu, suchego, typu penne
- Przygotowanie pastisio: 1
- łyżeczka soli
- 250 g seragouda pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 25 g oliwy z oliwek
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- ¾
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ¾
- łyżeczki oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos beszamelowy: 600
- g mleka
- 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 60 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki soli
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron. Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól i ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić9 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso, dokładnie przemieszać kopystką, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, tymianek, oregano, cynamon, sól i pieprz, dokładnie przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/115°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, mąkę, sól i gałkę muszkatołową, podgrzewać7 min/90°C/obr. 4.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Na dnie naczynia żaroodpornego równomiernie rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego (4 łyżki). Następnie ułożyć ½ ugotowanego makaronu, posypać ¼ rozdrobnionego sera, ułożyć masę mięsną, następnie ułożyć pozostały makaron, dodać resztę sosu beszamelowego i posypać pozostałym serem.
- Piec 15 min (200°C). Wyłączyć piekarnik i pozostawić pastisio w piekarniku jeszcze na ok. 15 min. Upieczone pastisio odstawić do ostudzenia na 15-20 min, następnie pokroić na porcje.
- Pastisio podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.