Pastisio

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
509 kcal /
2131 kJ
Kalorie
33 gBiałko
45.9 gWęglowodany
22.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Przygotowanie makaronu: woda do ugotowania makaronu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 350 g makaronu, suchego, typu penne
  • Przygotowanie pastisio: 1
  • łyżeczka soli
  • 250 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ¾
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ¾
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos beszamelowy: 600
  • g mleka
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron. Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól i ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić9 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać mięso, dokładnie przemieszać kopystką, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać pomidory, tymianek, oregano, cynamon, sól i pieprz, dokładnie przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/115°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, mąkę, sól i gałkę muszkatołową, podgrzewać7 min/90°C/obr. 4.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  9. Na dnie naczynia żaroodpornego równomiernie rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego (4 łyżki). Następnie ułożyć ½ ugotowanego makaronu, posypać ¼ rozdrobnionego sera, ułożyć masę mięsną, następnie ułożyć pozostały makaron, dodać resztę sosu beszamelowego i posypać pozostałym serem.
  10. Piec 15 min (200°C). Wyłączyć piekarnik i pozostawić pastisio w piekarniku jeszcze na ok. 15 min. Upieczone pastisio odstawić do ostudzenia na 15-20 min, następnie pokroić na porcje.
  11. Pastisio podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry