Pasta zhong
326 kcal /
1363 kJKalorie
1363 kJKalorie
3.1 gBiałko
14.3 gWęglowodany
30.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki kardamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczkigoździków, mielonych
- 1 szczypta cukru
- 2 – 3 szczypty soli
- 1 ząbek czosnku
- 35 – 40 g kolendry, świeżej
- 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej
- 25 g papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 25 – 30 g oliwy z oliwek
- 25 – 30 g wody mineralnej, niegazowanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski, kardamon i goździki, prażyć bez założonej miarki1 min 30 s/120°C/obr. .
- Dodać cukier, sól, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki i papryczki chili, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 8.
- Dodać oliwę i wodę, wymieszać10 s/obr. 7. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Pastę zhong podawać jako dodatek do sałatek, warzyw i marynat.