Pasta zhong

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
326 kcal /
1363 kJ
Kalorie
3.1 gBiałko
14.3 gWęglowodany
30.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigoździków, mielonych
  • 1 szczypta cukru
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 35 – 40 g kolendry, świeżej
  • 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej
  • 25 g papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 25 – 30 g oliwy z oliwek
  • 25 – 30 g wody mineralnej, niegazowanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski, kardamon i goździki, prażyć bez założonej miarki1 min 30 s/120°C/obr. .
  2. Dodać cukier, sól, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki i papryczki chili, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 8.
  3. Dodać oliwę i wodę, wymieszać10 s/obr. 7. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Pastę zhong podawać jako dodatek do sałatek, warzyw i marynat.
Przewijanie do góry