Pasta z suszonych pomidorów z karczochami
64 kcal /
268 kJKalorie
268 kJKalorie
1.6 gBiałko
4.3 gWęglowodany
6.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 170 g serc karczochów, w oleju odsączonych, pokrojonych na kawałki (ok. 5 szt.)
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 1 – 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serca karczochów, suszone pomidory, pieprz cayenne, sól i sok z cytryny, wymieszać1 min 30 s – 2 min/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na 2 godz. Pastę z suszonych pomidorów z karczochami podawać jako dodatek do pieczywa.