Pasta z rzeżuchy
219.2 kcal /
917.6 kJKalorie
917.6 kJKalorie
5.1 gBiałko
5.8 gWęglowodany
20.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 120 g ziaren słonecznika
- 10 g rzeżuchy
- 70 g oleju rzepakowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać słonecznik i rzeżuchę, zmiksować6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 3. Pastę z rzeżuchy podawać jako dodatek do pieczywa, jajek i wędlin.