Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Pesto szpinakowe - Przepisy na Thermomix

Pesto szpinakowe

⏱️ 15 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
6314 kJ /
1508 kcal
Kalorie
37 gBiałko
27 gWęglowodany
142 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g liści szpinaku, świeżych
  • 1 – 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 50 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 100 g oliwy z oliwek, z pierwszego tłoczenia
  • 100 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 10.
  2. Dodać szpinak, czosnek, orzechy, oliwę, sól i pieprz, zmiksować30 s//obr. 10. Pesto podawać jako dodatek np. pieczywa lub makaronu. Opcjonalnie przełożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce do 10 dni lub podzielić na porcje i zamrozić (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry