Pesto szpinakowe
6314 kJ /
1508 kcalKalorie
1508 kcalKalorie
37 gBiałko
27 gWęglowodany
142 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 g liści szpinaku, świeżych
- 1 – 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 50 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
- 50 g orzeszków piniowych
- 100 g oliwy z oliwek, z pierwszego tłoczenia
- 100 g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 10.
- Dodać szpinak, czosnek, orzechy, oliwę, sól i pieprz, zmiksować30 s//obr. 10. Pesto podawać jako dodatek np. pieczywa lub makaronu. Opcjonalnie przełożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce do 10 dni lub podzielić na porcje i zamrozić (patrz wskazówka).
