Pesto z jarmużu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
343.9 kcal /
1438.9 kJ
Kalorie
5.9 gBiałko
3.4 gWęglowodany
35.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 85 – 90 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
  • 50 g wodygorącej
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • 130 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 szczypty soli (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jarmuż, dodać gorącą wodę, odstawić na 5 min. Po tym czasie odcedzić jarmuż na dolnej części przystawki Varoma i opłukać zimną wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać orzechy, prażyć bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, pozostawić na 10 min do ostygnięcia. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie.
  3. Dodać parmezan, czosnek i bazylię, rozdrobnić7 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać wcześniej przygotowany jarmuż, oliwę i sól, rozdrobnić6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie wymieszać6 s/obr. 4. Pesto z jarmużu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry