Pesto z jarmużu
343.9 kcal /
1438.9 kJKalorie
1438.9 kJKalorie
5.9 gBiałko
3.4 gWęglowodany
35.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 85 – 90 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 50 g wodygorącej
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g liści bazylii, świeżych
- 130 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 szczypty soli (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jarmuż, dodać gorącą wodę, odstawić na 5 min. Po tym czasie odcedzić jarmuż na dolnej części przystawki Varoma i opłukać zimną wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać orzechy, prażyć bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, pozostawić na 10 min do ostygnięcia. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie.
- Dodać parmezan, czosnek i bazylię, rozdrobnić7 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wcześniej przygotowany jarmuż, oliwę i sól, rozdrobnić6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie wymieszać6 s/obr. 4. Pesto z jarmużu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.