Pesto sezamowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
378 kcal /
1581 kJ
Kalorie
7 gBiałko
3 gWęglowodany
37 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 40 g ziaren sezamu, białego
  • 60 g sera pecorino pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 pęczek kolendry, świeżej tylko liście
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 110 g oleju rzepakowego
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry i sezamu, prażyć5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pecorino, rozdrobnić10 s/obr. 10. Pecorino zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać prażony sezam z ziarnami kolendry, czosnek, natkę pietruszki, świeżą kolendrę, sok z cytryny, miód, olej, kmin rzymski, paprykę, sól i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 7.
  4. Pesto sezamowe przechowywać w lodówce do 10 dni i używać do wybranych przepisów (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry