Pesto sezamowe
378 kcal /
1581 kJKalorie
1581 kJKalorie
7 gBiałko
3 gWęglowodany
37 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 40 g ziaren sezamu, białego
- 60 g sera pecorino pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 pęczek kolendry, świeżej tylko liście
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka miodu
- 110 g oleju rzepakowego
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry i sezamu, prażyć5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pecorino, rozdrobnić10 s/obr. 10. Pecorino zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać prażony sezam z ziarnami kolendry, czosnek, natkę pietruszki, świeżą kolendrę, sok z cytryny, miód, olej, kmin rzymski, paprykę, sól i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 7.
- Pesto sezamowe przechowywać w lodówce do 10 dni i używać do wybranych przepisów (patrz wskazówka).