Pikantny dip serowy
216.6 kcal /
906.4 kJKalorie
906.4 kJKalorie
8.7 gBiałko
2.5 gWęglowodany
19.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 – 120 g czerwonej papryki, konserwowej odsączonej z zalewy, plus dodatkowa ilość pokrojona w paski do dekoracji
- 4 cebule dymki ze szczypiorem, pokrojone na 2 cm kawałki, plus dodatkowa ilość posiekanego szczypioru do dekoracji
- 170 g sera cheddar, jasnego pokrojonego na kawałki
- 170 g sera cheddar, ciemnego pokrojonego na kawałki
- 170 g sera mimolette pokrojonego na kawałki
- 340 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 2 łyżki sosu sriracha
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać jasny cheddar, rozdrobnić7 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ciemny cheddar, rozdrobnić7 s/obr. 8.
- Dodać rozdrobniony jasny cheddar z papryką i cebulą, serek kremowy i sos sriracha, wymieszać10 s/obr. 4, następnie podgrzewać12 min/65°C//obr. 3. Dip przełożyć do naczynia, w którym będzie podawany, udekorować papryką i szczypiorem. Pikantny dip serowy podawać na ciepło (patrz wskazówka).