Pikantny dip serowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
216.6 kcal /
906.4 kJ
Kalorie
8.7 gBiałko
2.5 gWęglowodany
19.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 – 120 g czerwonej papryki, konserwowej odsączonej z zalewy, plus dodatkowa ilość pokrojona w paski do dekoracji
  • 4 cebule dymki ze szczypiorem, pokrojone na 2 cm kawałki, plus dodatkowa ilość posiekanego szczypioru do dekoracji
  • 170 g sera cheddar, jasnego pokrojonego na kawałki
  • 170 g sera cheddar, ciemnego pokrojonego na kawałki
  • 170 g sera mimolette pokrojonego na kawałki
  • 340 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 2 łyżki sosu sriracha

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć paprykę i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  2. Dodać jasny cheddar, rozdrobnić7 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ciemny cheddar, rozdrobnić7 s/obr. 8.
  4. Dodać rozdrobniony jasny cheddar z papryką i cebulą, serek kremowy i sos sriracha, wymieszać10 s/obr. 4, następnie podgrzewać12 min/65°C//obr. 3. Dip przełożyć do naczynia, w którym będzie podawany, udekorować papryką i szczypiorem. Pikantny dip serowy podawać na ciepło (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry