Pesto z rukoli
6632 kJ /
1584 kcalKalorie
1584 kcalKalorie
32 gBiałko
8 gWęglowodany
164 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 50 g orzeszków piniowych
- 50 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 100 g rukoli
- 120 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać parmezan, orzeszki piniowe i rukolę, rozdrobnić6 s/obr. 8.
- Dodać oliwę, pieprz, i sól, wymieszać20 s/obr. 3.
- Pesto z rukoli podawać z makaronem lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce (patrz wskazówka).