Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
71.7 kcal /
300.4 kJ
Kalorie
1.5 gBiałko
11.9 gWęglowodany
2.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 – 550 g truskawek, świeżych małych (patrz wskazówka)
  • 500 – 550 g truskawek, mrożonych częściowo rozmrożonych (patrz wskazówka)
  • Miętowy cukier: 100
  • g cukru
  • 10 g mięty, świeżej tylko liście
  • Śmietana: 400
  • g śmietany, 18% tłuszczu
  • 20 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Pierogi z truskawkami: 250
  • g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
  • 1 jajko
  • 20 g oleju
  • 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
  • sól ilość dogotowania pierogów
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 70°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Przesypać na przygotowaną wcześniej blachę, równomiernie rozprowadzić kopystką, tworząc cienką warstwę.
  4. Piec 30 min (70°C). Ostudzić i przesypać do hermetycznego pojemnika (patrz wskazówka). Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać30 s/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka położyć truskawkę (patrz wskazówka) i zlepiać brzegi. Odkładać na oprószoną mąką deskę, przykryć folią lub ściereczką, aby pierogi nie wysychały. Czynność powtórzyć dla pozostałych krążków ciasta.
  7. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Pierogi wkładać partiami do dużej ilości osolonej wody, lekko zamieszać, gotować ok. 5 min od wypłynięcia na niewielkiej mocy palnika. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, ostrożnie układać na talerzach.
  8. Pierogi z truskawkami podawać z dodatkiem śmietany, oprószone miętowym cukrem i udekorowane miętą.
Przewijanie do góry