Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
71.7 kcal /
300.4 kJKalorie
300.4 kJKalorie
1.5 gBiałko
11.9 gWęglowodany
2.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 – 550 g truskawek, świeżych małych (patrz wskazówka)
- 500 – 550 g truskawek, mrożonych częściowo rozmrożonych (patrz wskazówka)
- Miętowy cukier: 100
- g cukru
- 10 g mięty, świeżej tylko liście
- Śmietana: 400
- g śmietany, 18% tłuszczu
- 20 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- Pierogi z truskawkami: 250
- g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
- sól ilość dogotowania pierogów
- mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 70°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Przesypać na przygotowaną wcześniej blachę, równomiernie rozprowadzić kopystką, tworząc cienką warstwę.
- Piec 30 min (70°C). Ostudzić i przesypać do hermetycznego pojemnika (patrz wskazówka). Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać30 s/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka położyć truskawkę (patrz wskazówka) i zlepiać brzegi. Odkładać na oprószoną mąką deskę, przykryć folią lub ściereczką, aby pierogi nie wysychały. Czynność powtórzyć dla pozostałych krążków ciasta.
- W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Pierogi wkładać partiami do dużej ilości osolonej wody, lekko zamieszać, gotować ok. 5 min od wypłynięcia na niewielkiej mocy palnika. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, ostrożnie układać na talerzach.
- Pierogi z truskawkami podawać z dodatkiem śmietany, oprószone miętowym cukrem i udekorowane miętą.