Pasta z pieczonego kalafiora z parmezanem
99.6 kcal /
416.9 kJKalorie
416.9 kJKalorie
6.2 gBiałko
9.1 gWęglowodany
5.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 kalafior podzielony na 2-3 cm różyczki
- oliwa z oliwek ilość do skropienia kalafiora
- papryka wędzona, mielona ilość do oprószenia kalafiora
- czosnek,granulowany ilość do oprószenia kalafiora
- sól ilość do oprószenia kalafiora
- pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia kalafiora
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g pasty tahini
- 20 g suszonych pomidorów
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- ¼
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 g syropu z agawy
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Różyczki kalafiora wyłożyć na przygotowaną blachę, skropić je oliwą, oprószyć wędzoną papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (patrz wskazówka).
- Piec 25-35 min (200°C). Odstawić na kratkę na 15 min do ostudzenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Dodać upieczony kalafior, pastę tahini, suszone pomidory, chili, kmin rzymski, sok z cytryny i syrop z agawy, zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obrotylub do uzyskania gładkiej konsystencji. Pastę z pieczonego kalafiora z parmezanem podawać jako dodatek do pieczywa lub przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku w lodówce.