Pasta z pieczonego kalafiora z parmezanem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
99.6 kcal /
416.9 kJ
Kalorie
6.2 gBiałko
9.1 gWęglowodany
5.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 kalafior podzielony na 2-3 cm różyczki
  • oliwa z oliwek ilość do skropienia kalafiora
  • papryka wędzona, mielona ilość do oprószenia kalafiora
  • czosnek,granulowany ilość do oprószenia kalafiora
  • sól ilość do oprószenia kalafiora
  • pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia kalafiora
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g pasty tahini
  • 20 g suszonych pomidorów
  • ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 g syropu z agawy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Różyczki kalafiora wyłożyć na przygotowaną blachę, skropić je oliwą, oprószyć wędzoną papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać (patrz wskazówka).
  3. Piec 25-35 min (200°C). Odstawić na kratkę na 15 min do ostudzenia.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  5. Dodać upieczony kalafior, pastę tahini, suszone pomidory, chili, kmin rzymski, sok z cytryny i syrop z agawy, zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obrotylub do uzyskania gładkiej konsystencji. Pastę z pieczonego kalafiora z parmezanem podawać jako dodatek do pieczywa lub przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku w lodówce.
Przewijanie do góry