Pasta z pieczonego bakłażana

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
79.2 kcal /
331.3 kJ
Kalorie
1.3 gBiałko
7.2 gWęglowodany
5.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 bakłażan (ok. 400-450g)
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
  • 30 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Bakłażan naciąć w kilku miejscach na głębokość 3 cm i w powstałe zagłębienia włożyć ząbki czosnku. Przełożyć na przygotowaną blachę do pieczenia. Piec 35-40 min (200°C).
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i papryczkę chili, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Bakłażan wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Następnie obrać ze skóry i pokroić na ok. 3 cm kawałki, zachowując upieczony czosnek.
  5. Do naczynia miksującego dodać upieczonego bakłażana, czosnek, oliwę, sól i pieprz, uruchomić Miksowanie /15 sSkładniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać fetę i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do miseczki, odstawić do lodówki do momentu podania. Pastę z pieczonego bakłażana podawać z pieczywem lub grzankami.
Przewijanie do góry