Pasta z pieczarek i słonecznika

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
106.5 kcal /
445.8 kJ
Kalorie
4.8 gBiałko
5.7 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g ziaren słonecznika uprzednio opłukanych
  • 260 g wody
  • 10 g białego wina, półwytrawnego (opcjonalnie)
  • 100 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g sosu sojowego (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć słonecznik, dodać 200 g wody i wino, gotować5 min/100°C//obr. 1. Ugotowany słonecznik odcedzić przez koszyczek, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 30 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze3 min/Varoma/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę szalotkę i podgotowane na parze pieczarki, rumienić Wysokie Temp. . Zrumienione pieczarki z cebulą przecedzić przez koszyczek, oliwę z rumienienia zachować.
  4. Do naczynia miksującego włożyć odcedzony słonecznik i zrumienione pieczarki z cebulą, dodać 20 g oliwy z rumienienia warzyw, pozostałe 30 g wody, sól, pieprz i sos sojowy, zmiksować20 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie20 s/obr. 9. Pastę przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry