Pasta z pieczarek i słonecznika
106.5 kcal /
445.8 kJKalorie
445.8 kJKalorie
4.8 gBiałko
5.7 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g ziaren słonecznika uprzednio opłukanych
- 260 g wody
- 10 g białego wina, półwytrawnego (opcjonalnie)
- 100 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
- 50 g oliwy z oliwek
- 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g sosu sojowego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć słonecznik, dodać 200 g wody i wino, gotować5 min/100°C//obr. 1. Ugotowany słonecznik odcedzić przez koszyczek, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 30 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze3 min/Varoma/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę szalotkę i podgotowane na parze pieczarki, rumienić Wysokie Temp. . Zrumienione pieczarki z cebulą przecedzić przez koszyczek, oliwę z rumienienia zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć odcedzony słonecznik i zrumienione pieczarki z cebulą, dodać 20 g oliwy z rumienienia warzyw, pozostałe 30 g wody, sól, pieprz i sos sojowy, zmiksować20 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie20 s/obr. 9. Pastę przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać jako dodatek do pieczywa.