Pasta z kurczaka i sera feta
176.6 kcal /
738.8 kJKalorie
738.8 kJKalorie
21.7 gBiałko
1.2 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g wody
- 500 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 3 cm kawałki
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 120 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 czubata łyżka jogurtu typugreckiego
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć je solą i ¼ łyżeczki pieprzu, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowane mięso z kurczaka, ser, majonez, tymianek i pozostałe ¼ łyżeczki pieprzu, zmiksować10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na min. 20 min. Pastę z kurczaka i sera feta podawać jako dodatek do pieczywa.