Pasta z kaszy pęczak i pora

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
104 kcal /
435.2 kJ
Kalorie
2 gBiałko
12.2 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g koperku, świeżego
  • 120 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
  • 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
  • 110 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 15 g masła
  • 350 g wody
  • 1 ½
  • płaskiej łyżeczki soli
  • 30 – 35 g oliwy z oliwek
  • 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pora, papryczkę chili i zieloną paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, gotować17 min/100°C/obr. 1. Jeżeli w naczyniu miksującym pozostanie woda, kaszę należy przecedzić przez koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym.
  6. Dodać wcześniej duszone warzywa, oliwę i sok z cytryny, zmiksować15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmiksować15 s/obr. 8. Pastę z kaszy pęczak i pora podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry