
Pasta z kaszy pęczak i pora
104 kcal /
435.2 kJKalorie
435.2 kJKalorie
2 gBiałko
12.2 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g koperku, świeżego
- 120 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
- 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
- 110 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
- 15 g masła
- 350 g wody
- 1 ½
- płaskiej łyżeczki soli
- 30 – 35 g oliwy z oliwek
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pora, papryczkę chili i zieloną paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, gotować17 min/100°C/obr. 1. Jeżeli w naczyniu miksującym pozostanie woda, kaszę należy przecedzić przez koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym.
- Dodać wcześniej duszone warzywa, oliwę i sok z cytryny, zmiksować15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmiksować15 s/obr. 8. Pastę z kaszy pęczak i pora podawać jako dodatek do pieczywa.