Pasta z kaszy jęczmiennej z suszonymi pomidorami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
108.6 kcal /
454.5 kJ
Kalorie
2.8 gBiałko
14.3 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 50 – 60 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
  • 50 g zielonych oliwek odsączonych z zalewy
  • 400 g wody
  • 2 – 3 szczypty chili, mielonego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 5 – 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 2 – 3 szczypty papryki wędzonej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i oliwki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Rozdrobnić kolejne3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, gotować15 min/100°C/obr. 1. Po tym czasie pozostawić kaszę na 10 min w naczyniu miksującym.
  4. Dodać chili, oliwę, sól, sok z cytryny, paprykę słodką wędzoną i wcześniej rozdrobnione składniki, rozdrobnić15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia, następnie wstawić do lodówki na ok. 30 min. Pastę z kaszy jęczmiennej z suszonymi pomidorami podawać jako dodatek do kanapek.
Przewijanie do góry