Pasta z kaszy jęczmiennej z suszonymi pomidorami
108.6 kcal /
454.5 kJKalorie
454.5 kJKalorie
2.8 gBiałko
14.3 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 50 – 60 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 50 g zielonych oliwek odsączonych z zalewy
- 400 g wody
- 2 – 3 szczypty chili, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 2 – 3 szczypty soli
- 5 – 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 2 – 3 szczypty papryki wędzonej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i oliwki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Rozdrobnić kolejne3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, gotować15 min/100°C/obr. 1. Po tym czasie pozostawić kaszę na 10 min w naczyniu miksującym.
- Dodać chili, oliwę, sól, sok z cytryny, paprykę słodką wędzoną i wcześniej rozdrobnione składniki, rozdrobnić15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia, następnie wstawić do lodówki na ok. 30 min. Pastę z kaszy jęczmiennej z suszonymi pomidorami podawać jako dodatek do kanapek.