Pasta z cukinii i soczewicy
116.8 kcal /
488.5 kJKalorie
488.5 kJKalorie
5.1 gBiałko
14.4 gWęglowodany
4.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- ½
- czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej w plastry
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g zielonej soczewicy, suszonej
- 500 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, wyłożyć ją na przygotowaną blachę, dodać czosnek, chili i rozmaryn, całość skropić oliwą. Piec 25 min (180°C). W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą.
- Do naczynia miksujacego włożyć wcześniej opłukaną soczewicę, dodać wodę i 1 łyżeczkę soli, gotować35 min/100°C//obr. 1. Ugotowaną soczewicę przecedzić przez koszyczek, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć upieczone warzywa, ugotowaną soczewicę, pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz i suszone pomidory, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić10 s/obr. 5. Pastę z cukinii i soczewicy podawać jako dodatek do pieczywa.