Pasta z cukinii i soczewicy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
116.8 kcal /
488.5 kJ
Kalorie
5.1 gBiałko
14.4 gWęglowodany
4.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • ½
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej w plastry
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 500 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, wyłożyć ją na przygotowaną blachę, dodać czosnek, chili i rozmaryn, całość skropić oliwą. Piec 25 min (180°C). W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Do naczynia miksujacego włożyć wcześniej opłukaną soczewicę, dodać wodę i 1 łyżeczkę soli, gotować35 min/100°C//obr. 1. Ugotowaną soczewicę przecedzić przez koszyczek, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć upieczone warzywa, ugotowaną soczewicę, pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz i suszone pomidory, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić10 s/obr. 5. Pastę z cukinii i soczewicy podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry