Pasta z cukinii i ciecierzycy z dodatkiem curry
52.7 kcal /
220.4 kJKalorie
220.4 kJKalorie
2.1 gBiałko
7.3 gWęglowodany
2.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 cukinie (ok. 800g), przekrojone wzdłuż na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki curry, mielonego
- 10 g cebuli suszonej, mielonej
- 20 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej cukinie, skórką do dołu. Piec 20-25 min. W połowie czasu pieczenia na blachę ostrożnie dołożyć czosnek, kontynuować pieczenie.
- Upieczone połówki cukinii ostrożne przełożyć na deskę do krojenia, odstawić na kilka minut do ostudzenia, następnie pokroić na kawałki. Przełożyć do koszyczka, porcjami dokładnie odciskać cukinię w dłoniach z nadmiaru wody, aby pasta nie była zbyt wodnista.
- Do naczynia miksującego włożyć odciśniętą cukinię, upieczony czosnek, dodać ciecierzycę, sok z cytryny, sól, pieprz, curry, suszoną cebulę i olej, zmiksować20 s/obr. 9. Pastę odstawić do lodówki na 30 min, aby zgęstniała. Przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać jako dodatek do pieczywa.