Pasta z cukinii i ciecierzycy z dodatkiem curry

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
52.7 kcal /
220.4 kJ
Kalorie
2.1 gBiałko
7.3 gWęglowodany
2.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 cukinie (ok. 800g), przekrojone wzdłuż na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
  • 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki curry, mielonego
  • 10 g cebuli suszonej, mielonej
  • 20 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej cukinie, skórką do dołu. Piec 20-25 min. W połowie czasu pieczenia na blachę ostrożnie dołożyć czosnek, kontynuować pieczenie.
  2. Upieczone połówki cukinii ostrożne przełożyć na deskę do krojenia, odstawić na kilka minut do ostudzenia, następnie pokroić na kawałki. Przełożyć do koszyczka, porcjami dokładnie odciskać cukinię w dłoniach z nadmiaru wody, aby pasta nie była zbyt wodnista.
  3. Do naczynia miksującego włożyć odciśniętą cukinię, upieczony czosnek, dodać ciecierzycę, sok z cytryny, sól, pieprz, curry, suszoną cebulę i olej, zmiksować20 s/obr. 9. Pastę odstawić do lodówki na 30 min, aby zgęstniała. Przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry