Pasta z białej fasoli z jabłkiem
139.4 kcal /
583.7 kJKalorie
583.7 kJKalorie
5.3 gBiałko
10.8 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 130 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka białej fasoli, z puszki z zalewą (400g)
- ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i jabłko, dodać olej rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić8 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do miski włożyć koszyczek. Fasolę wraz z zalewą umieścić w koszyczku, odstawić do odsączenia, zalewę zachować (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć odsączoną fasolę, dodać 30-40 g zachowanej zalewy (patrz wskazówka), sól, majeranek i pieprz, uruchomić Miksowanie /1 min.
- Dodać duszoną cebulę z jabłkiem, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na min. 30 min.
- Pastę z białej fasoli podawać schłodzoną, z wybranymi dodatkami.