Pasta wegetariańska

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
262.5 kcal /
1099 kJ
Kalorie
6 gBiałko
4.1 gWęglowodany
24.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 35 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 200 g ziarna słonecznika
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 czubata łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście
  • ½ – 1
  • łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki brązowego cukru
  • 1 szczypta kurkumy, suszonej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać słonecznik i masło, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać śmietanę, tymianek, majeranek, paprykę, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, sok z cytryny, cukier i kurkumę, wymieszać15-20 s/obr. 5. Pastę wegetariańską podawać z chrupkim pieczywem jako przystawkę.
Przewijanie do góry