Pasta kokosowa z cebulą i kolendrą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
68.5 kcal /
286.6 kJ
Kalorie
1.5 gBiałko
4.5 gWęglowodany
5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 – 6 cebul (ok. 500g), nieobranych, przekrojonych na pół
  • 30 – 50 g kolendry, świeżej
  • 25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Cebule ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30 min (200°C). Odstawić do ostudzenia, następnie obrać z łupin i pokroić na kawałki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć upieczone cebule, dodać kolendrę, imbir, czosnek, papryczki chili, sok z cytryny, kmin rzymski, wiórki kokosowe i sól, zmiksować20 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie20 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
  4. Pastę kokosową z cebulą i kolendrą podawać jako dodatek do pieczywa i warzyw.
Przewijanie do góry