Pasta kokosowa z cebulą i kolendrą
68.5 kcal /
286.6 kJKalorie
286.6 kJKalorie
1.5 gBiałko
4.5 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 – 6 cebul (ok. 500g), nieobranych, przekrojonych na pół
- 30 – 50 g kolendry, świeżej
- 25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 4 ząbki czosnku
- 2 zielone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Cebule ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30 min (200°C). Odstawić do ostudzenia, następnie obrać z łupin i pokroić na kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć upieczone cebule, dodać kolendrę, imbir, czosnek, papryczki chili, sok z cytryny, kmin rzymski, wiórki kokosowe i sól, zmiksować20 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie20 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Pastę kokosową z cebulą i kolendrą podawać jako dodatek do pieczywa i warzyw.