Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
558 kcal /
2336.8 kJKalorie
2336.8 kJKalorie
11.5 gBiałko
72 gWęglowodany
28.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 12 czerwonych papryk bezgniazd nasiennych, przekrojonych na pół (ok. 2400g)
- 2 cukinie młode, bez twardych pestek, przekrojone wzdłuż na pół (ok. 1000g)
- 8 ząbków czosnku
- 1 – 2 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g oliwy z oliwek
- 80 g cukru
- 60 g octu jabłkowego
- 3 łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C, termoobieg. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nich papryki i cukinie skórką do dołu.
- Piec 15-20 min (230°C, termoobieg) lub do momentu, aż skórki warzyw się zarumienią. Ostrożnie wyjąć warzywa z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną, odstawić na 10-20 min. Zdjąć ściereczkę, następnie za pomocą ostrego noża zdjąć z papryk skórkę, odstawić. Cukinię pokroić na kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Połowę rozdrobnionego czosnku i chili przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące z pierwszą częścią czosnku i chili w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać połowę pokrojonej, upieczonej cukinii, połowę obranej papryki, 50 g oliwy, 40 g cukru, 30 g octu i 1½ łyżeczki soli, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić15 min/100°C/obr. 2i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić naczynie miksujące z drugą częścią czosnku i chili w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałą upieczoną cukinię i obraną paprykę, połowę obranej papryki, 50 g oliwy, 40 g cukru, 30 g octu i 1½ łyżeczki soli, rozdrobnić10 s/obr. 5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Zawartość obu naczyń miksujących ostrożnie przełożyć do wyparzonych słoików typu twist-off (300 ml). Natychmiast zakręcić, odwrócić dnem do góry, odstawić do momentu, aż pasta ostygnie, następnie zapasteryzować. Pastę à la ajvar z cukinii i papryki przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, podawać jako dodatek do pieczywa lub grillowanych i pieczonych mięs.