
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
378.8 kcal /
1585.1 kJKalorie
1585.1 kJKalorie
16.6 gBiałko
36 gWęglowodany
19.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g cukinii nieobranej, z odciętymi końcówkami
- 500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 100 g sera parmezan w 1 kawałku
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g chleba żytniego białego, pokrojonego na kawałki
- 80 g bułki pokrojonej na kawałki
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 170 g wody
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ – ½
- łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 10 g liść bazylii, świeży
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 kulka sera mozzarella (125g), pokrojona na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, ziemniaki i parmezan, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony parmezan. Używając popychacza, zetrzeć cienko30 s//obr. 4. Starty parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ziemniaki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojone ziemniaki przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cukinię. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojoną cukinię przełożyć do i przystawki Varoma z ziemniakami, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Polać 1-2 łyżkami oliwy, oprószyć solą i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć chleb i czosnek, dodać 20 g oliwy, rozdrobnić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dni naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać pozostałe 20 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać passatę, wodę, cukier, płatki chili, oregano, bazylię, 25 g podduszonego chleba, pozostałe ¼ łyżeczki pieprzu. Nałożyć przystawkę Varomę z warzywami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą. ½ ugotowanych na parze warzyw ułożyć w przygotowanym naczyniu. Posypać ⅔ pozostałego podduszonego chleba i ½ startego parmezanu. Ułożyć ½ mozzarelli i polać ½ sosu pomidorowego. Ułożyć pozostałe ugotowane na parze warzywa, polać pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę, starty parmezan i podduszony chleb. Piec 15-20 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Parmigianę (zapiekankę) z cukinii i ziemniaków podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po lekkim przestudzeniu.