Parfait z pestek dyni
467.5 kcal /
1956.1 kJKalorie
1956.1 kJKalorie
6.5 gBiałko
15.1 gWęglowodany
43.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g pestek dyni
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 30 – 50 g miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki likieru migdałowego, np. amaretto
- 70 g oleju z pestek dyni
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- 6 ceramicznych foremek lub kokilek włożyć do zamrażalnika na 1 godz.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pestki dyni, rozdrobnić4 s/obr. 6. Pestki dyni zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Prażyć bez założonej miarki10 min/120°C/obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać żółtka, miód, cukier waniliowy, likier migdałowy i 40 g oleju z pestek dyni, podgrzewać5 min/40°C/obr. 4. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do ostudzenia na 5 min. W tym czasie wyjąć foremki z zamrażalnika. W każdej foremce umieścić po ok. 1,5 łyżki uprażonych pestek dyni, odstawić.
- Umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać bitą śmietanę, wymieszać10 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek.Powstałą masę podzielić równomiernie między foremki, w których znajdują się rozdrobnione pestki dyni. Wstawić do zamrażalnika. Po ok. 30 min wierzch masy posypać pozostałymi pestkami dyni. Ponownie wstawić do zamrażalnika na ok. 4 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4-5 s/obr. 8. Dodać 30 g oleju z pestek dyni, podgrzewać7 min/50°C/obr. 0.5, następnie wymieszać6 s/obr. 4. Sos czekoladowy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Zamrożone parfait delikatnie oddzielić nożem od rantów foremek, następnie przełożyć na talerzyki, polać sosem czekoladowym. Parfait z pestek dyni podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako deser.