Parfait z pestek dyni

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
467.5 kcal /
1956.1 kJ
Kalorie
6.5 gBiałko
15.1 gWęglowodany
43.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g pestek dyni
  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 30 – 50 g miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki likieru migdałowego, np. amaretto
  • 70 g oleju z pestek dyni
  • 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. 6 ceramicznych foremek lub kokilek włożyć do zamrażalnika na 1 godz.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pestki dyni, rozdrobnić4 s/obr. 6. Pestki dyni zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Prażyć bez założonej miarki10 min/120°C/obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać żółtka, miód, cukier waniliowy, likier migdałowy i 40 g oleju z pestek dyni, podgrzewać5 min/40°C/obr. 4. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do ostudzenia na 5 min. W tym czasie wyjąć foremki z zamrażalnika. W każdej foremce umieścić po ok. 1,5 łyżki uprażonych pestek dyni, odstawić.
  6. Umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać bitą śmietanę, wymieszać10 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek.Powstałą masę podzielić równomiernie między foremki, w których znajdują się rozdrobnione pestki dyni. Wstawić do zamrażalnika. Po ok. 30 min wierzch masy posypać pozostałymi pestkami dyni. Ponownie wstawić do zamrażalnika na ok. 4 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4-5 s/obr. 8. Dodać 30 g oleju z pestek dyni, podgrzewać7 min/50°C/obr. 0.5, następnie wymieszać6 s/obr. 4. Sos czekoladowy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  8. Zamrożone parfait delikatnie oddzielić nożem od rantów foremek, następnie przełożyć na talerzyki, polać sosem czekoladowym. Parfait z pestek dyni podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako deser.
Przewijanie do góry