
Pasztet z dorsza
49.5 kcal /
207.2 kJKalorie
207.2 kJKalorie
5.7 gBiałko
1.9 gWęglowodany
2.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 czerstwą bułkę podzieloną na kawałki
- mleko ilość do namoczenia bułki
- 40 g masła pokrojonego na kawałki, plus ilość do natłuszczenia formy
- bułka tarta ilość do oprószenia formy
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 800 g fileta z dorsza, bez skóry świeżego, pokrojonego na kawałki
- 800 g fileta z dorsza, bez skóry mrożonego, uprzednio rozmrożonego i osuszonego dokładnie ręcznikiem papierowym, pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 2 łyżeczki estragonu, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Bułkę namoczyć w mleku, odstawić na 15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (30 x 10 x 7 cm) dokładnie natłuścić masłem, oprószyć bułką tartą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie odcisnąć dłonią namoczoną w mleku bułkę.
- Dodać odciśniętą bułkę, dorsza, jajka, pietruszkę, koperek, estragon, sól i pieprz, rozdrobnić30 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, całość dokładnie przemieszać kopystką, rozdrobnić ponownie30 s/obr. 7. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię kopystką, piec 55-60 min (200°C) lub do momentu, aż pasztet stanie się złotobrązowy. Pasztet pozostawić w formie do ostygnięcia. Pasztet z dorsza podawać na zimno pokrojony w ok. 1 cm plastry z wybranymi dodatkami, np. pieczywem.