Penne z dynią i szynką

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
483.3 kcal /
2023.3 kJ
Kalorie
23.1 gBiałko
84 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g szynki długodojrzewającej w plastrach, pokrojonej na kawałki
  • 400 g dyni piżmowej obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 500 g wody
  • 600 g mleka
  • 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 320 g makaronu, suchego, typu penne
  • 50 g zielonegogroszku, świeżego
  • 50 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć dynię, dodać wodę, mleko, koncentrat bulionu warzywnego, gałkę muszkatołową i ½ łyżeczki soli, podgrzewać bez założonej miarki10 min/90°C//obr. 1.
  3. Dodać makaron i groszek, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. . Ostrożnie odcedzić zawartość naczynia miksującego przez koszyczek, płyn z gotowania zachować. Zawartość koszyczka przełożyć do dużej miski.
  4. Do naczynia miksującego wlać 250 g zachowanego płynu, dodać skrobię kukurydzianą, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, podgrzewać3 min/90°C/obr. 2, następnie wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do miski, w której znajduje się makaron z dynią i groszkiem, posypać rozdrobnioną szynką, dokładnie wymieszać.
  5. Penne z dynią i szynką podawać na ciepło jako danie główne.
Przewijanie do góry