
Pełnoziarnista tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorkami
245.5 kcal /
1027.9 kJKalorie
1027.9 kJKalorie
11 gBiałko
23.4 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 1
- jajko
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 20 g mąki owsianej
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 75 g jogurtu naturalnego
- 1 szczypta soli
- Nadzienie: 2 – 3
- ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 200 – 250 g liści szpinaku, świeżych
- 3 jajka
- 130 g mleka
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g wędzonego łososia na zimno, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Rozbić jajko, oddzielić żółtko od białka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtko, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę owsianą, masło, jogurt i sól, wymieszać20 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 3-4 mm i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 26 cm), odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Piec 15-20 min (180°C). W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, dusić7 min/120°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać białko, dodać jajka, mleko, sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 6.
- Dodać duszony szpinak i wędzonego łososia, wymieszać5 s//obr. 2. Przełożyć na przygotowany wcześniej spód, składniki równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki, na masie ułożyć pomidorki.
- Piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż masa się zetnie. Odstawić na kratkę do studzenia na ok. 15 min. Pełnoziarnistą tartę z łososiem, szpinakiem i pomidorkami podawać na ciepło, pokrojoną na kawałki.