Pełnoziarnista tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
245.5 kcal /
1027.9 kJ
Kalorie
11 gBiałko
23.4 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 1
  • jajko
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 20 g mąki owsianej
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • Nadzienie: 2 – 3
  • ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 200 – 250 g liści szpinaku, świeżych
  • 3 jajka
  • 130 g mleka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g wędzonego łososia na zimno, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozbić jajko, oddzielić żółtko od białka, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć żółtko, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę owsianą, masło, jogurt i sól, wymieszać20 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 3-4 mm i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 26 cm), odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. Piec 15-20 min (180°C). W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać szpinak, dusić7 min/120°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać białko, dodać jajka, mleko, sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 6.
  7. Dodać duszony szpinak i wędzonego łososia, wymieszać5 s//obr. 2. Przełożyć na przygotowany wcześniej spód, składniki równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki, na masie ułożyć pomidorki.
  8. Piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż masa się zetnie. Odstawić na kratkę do studzenia na ok. 15 min. Pełnoziarnistą tartę z łososiem, szpinakiem i pomidorkami podawać na ciepło, pokrojoną na kawałki.
Przewijanie do góry