Pesto z zielonego groszku i mięty z ricottą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
9505 kJ /
2263 kcal
Kalorie
75 gBiałko
38 gWęglowodany
206 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g zielonegogroszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 60 g bazylii, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 15 g mięty, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g oliwy z oliwek, plus 2 łyżki do polania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
  • sól morska, w płatkach, ilość do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  2. Dodać groszek, bazylię, miętę, czosnek, oliwę, sól i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 7.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ricottę, odstawić. Na ricottę przełożyć pesto z zielonego groszku, polać 2 łyżkami oliwy, posypać bazylią, miętą i solą morską.
  4. Pesto z zielonego groszku i mięty z ricottą podawać jako przystawkę lub dodatek, np. do pieczywa.
Przewijanie do góry