Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1086 kcal /
4548 kJ
Kalorie
38 gBiałko
155 gWęglowodany
29 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Zaczyn typu poolish (dzień 1.): 60
  • g wody
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarnagrochu (1g)
  • 80 g mąki orkiszowej, razowej
  • Namaczanka (dzień 1.): 25
  • g siemienia lnianego
  • 25 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 200 g wody
  • 3 łyżeczki łusek babki płesznik (psyllium) mielonych
  • 3 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych mielonych
  • Ciasto właściwe (dzień 2.): 330
  • g mąki orkiszowej, razowej
  • 160 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 5 g drożdży świeżych
  • 25 g mąki żytniej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 5 – 10 kostek lodu pół szklanki wody (ok. 100g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i mąkę, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do dużego słoika z pokrywką typu twist off, lekko zakręcić. Odstawić na 1 godz. w temp. pokojowej, następnie odstawić do lodówki na 12 godz. (najlepiej na całą noc). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i przygotować namaczankę.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać siemię lniane, zmiksować3 s/obr. 8.
  3. Dodać łuski babki płesznik, komosę ryżową, słonecznik i wodę, wymieszać10 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić do lodówki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć zaczyn typu poolish, dodać wodę, drożdże, namaczankę, mąkę orkiszową, mąkę żytnią, sok z cytryny, sól i olej, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie w miseczce wymieszać komosę ryżową i słonecznik.
  5. Ciasto podzielić na 2 części, oprószyć mąką żytnią. Dłuższe brzegi ciasta złożyć do środka, formując prostokąt (ok. 17 x 10 cm). Za pomocą pędzelka chleby posmarować wodą, posypać mieszanką komosy ryżowej i słonecznika. Chleby przełożyć do drewnianych form do pieczenia z papilotką (patrz wskazówka), przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną. Odstawić do lodówki na 8-12 godz.
  6. Chleby wyjąć z lodówki, odstawić w temp. pokojowej na 30-45 min. W tym czasie blachę do pieczenia włożyć do piekarnika. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku do temp. 250°C.
  7. Formy z chlebami ustawić ostrożnie na rozgrzanej blasze. Na dno piekarnika wrzucić kostki lodu lub umieścić niską metalową formę, wlać do niej pół szklanki wody (ok. 100 g) i natychmiast zamknąć piekarnik. Obniżyć temp. do 220°C. Piec 35-40 min (220°C). Chleby wyjąć z piekarnika, sprawdzić, czy są upieczone (patrz wskazówka). Studzić na kratce. Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry