Pikantna zupa gyros z wieprzowiną
246 kcal /
1028 kJKalorie
1028 kJKalorie
23 gBiałko
16 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 0,5-1 cm plastry
- 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 – 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, przekrojonej na pół
- 450 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 10 g oleju
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g słodkiego sosu chili
- 5 – 10 g octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100 g ogórków konserwowych pokrojonych w 5 mm plastry
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- bagietka do podania
- śmietana, 12% tłuszczu do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wieprzowinę, dodać przyprawę kebab-gyros, wymieszać, odstawić do zamarynowania na 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i chili, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać paprykę i olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać zamarynowane mięso, przemieszać kopystką, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać pomidory, słodki sos chilli, ocet balsamiczny, sól i pieprz cayenne, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/98°C//obr. .
- Dodać pieczarki, ogórki i rozmaryn. Dokładnie wymieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8-10 min/98°C//obr. . Pikantną zupę gyros z wieprzowiną podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem bagietki i śmietany.