
Piersi z kaczki z curry i anansem
218.2 kcal /
913.4 kJKalorie
913.4 kJKalorie
28.8 gBiałko
13.6 gWęglowodany
5.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oliwy z oliwek
- 250 g kawałków ananasa, z puszki, w soku własnym zalewę zachować
- 1 łyżka curry, mielonego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 70 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 15 g sosu sojowego
- 3 szczypty pieprzu syczuańskiego
- 600 g piersi z kaczki, bez skóry, bez kości pokrojonych na ok. 3 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ananas i curry, dusić3 min/120°C//obr. . Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 50 g zachowanej zalewy, dodać skrobię, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać zalewę wymieszaną ze skrobią, dodać passatę, sos sojowy, pieprz i piersi z kaczki, dusić8 min/120°C//obr. .
- Piersi z kaczki z curry i ananasem podawać na ciepło z dodatkiem makaronu ryżowego lub ziemniaków.