
Parathas nadziewane kalafiorem
554 kcal /
2320 kJKalorie
2320 kJKalorie
16 gBiałko
68 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 140
- g wody
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g masła klarowanego (ghee)
- 30 g masła klarowanego
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczkę soli
- Nadzienie z kalafiora: 10
- g liści kolendry, świeżych
- 200 g różyczek kalafiora pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w plastry
- 1 – 2 zielone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 20 g masła klarowanego (ghee)
- 20 g masła klarowanego
- ½
- łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- masło klarowane (ghee) do smażenia
- masło klarowane do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać1 min 30 s/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, mąkę pełnoziarnistą, masło klarowane, oliwę i sól, wymieszać15 s/obr. 4, następnie wyrobić4 min/. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kalafior, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i papryczki chili, rozdrobnić3 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 10.
- Dodać masło klarowane, kmin rzymski i pieprz cayenne, podgrzewać3 min/80°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobniony kalafior, podgrzewać5-6 min/80°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia.
- Do naczynia z kalafiorem dodać rozdrobnioną wcześniej kolendrę, dokładnie wymieszać.
- Ciasto podzielić na 3 równe części, każdy kawałek rozwałkować na kształt koła (Ø 15-20 cm). Na środku każdego placka ułożyć po 2-3 łyżki masy z kalafiora. Brzegi placka zawinąć do środka każdego okręgu, spłaszczyć dłońmi, aby rozprowadzić równomiernie nadzienie.
- Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzać masło klarowane. Piec parathas przez ok. 3 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe.
- Parathas nadziewane kalafiorem podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.