Paprykowy sos holenderski
474 kcal /
1986.9 kJKalorie
1986.9 kJKalorie
7.1 gBiałko
1.7 gWęglowodany
49.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 10 g wody
- 2 krople sosu Tabasco® (opcjonalnie)
- 130 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 4 żółtka
- ½ – 1
- łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę konserwową, dodać oliwę, sok z pomarańczy, wodę i Tabasco®, zmiksować10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, paprykę wędzoną, żółtka i sól, uruchomić Zagęszczanie/80°C. Paprykowy sos holenderski podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).