
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
466 kcal /
1951 kJKalorie
1951 kJKalorie
20.5 gBiałko
61.9 gWęglowodany
18.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 20 g oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
- 120 g komosy ryżowej (quinoa)
- 4 papryki bezgniazd nasiennych (patrz wskazówka)
- 120 g czerwonej soczewicy, suszonej
- sól ilość do oprószenia papryk
- pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia papryk
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 2 łyżki sosu sojowego
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczkę oregano, suszonego
- 40 g ziaren słonecznika
- 10 – 15 g płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 20 g oliwy, włożyć koszyczek, odważyć do niego komosę ryżową i soczewicę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować15 min/100°C/obr. 4. W tym czasie pozbawione gniazd nasiennych papryki oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, komosę ryżową i soczewicę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i pozostałe 20 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pieczarki, rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. .
- Dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, sól, pieprz, oregano, paprykę ostrą, gotować5 min/100°C//obr. .
- Dodać ugotowaną na parze kaszę z soczewicą, płatki drożdżowe i słonecznik, przemieszać kopystką, następnie wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Farsz nałożyć łyżką do wydrążonych papryk, ułożyć pionowo w dolnej części przystawki Varoma. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1. Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.