Papryki faszerowane brązowym ryżem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
343.3 kcal /
1436.3 kJ
Kalorie
5.8 gBiałko
59.3 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g cebuli
  • 30 g cebuli dymki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 4 czerwone papryki (ok. 250g każda)
  • 250 g ryżu brązowego
  • 500 g bulionu warzywnego, płynnego
  • 500 g wody i 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 12 czarnych oliwek, bez pestek pokrojonych w plastry (patrz wskazówka)
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • białe wino woda (pół szklanki, ok. 100g)
  • 10 – 20 g liści natki pietruszki, świeżych
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać ryż, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. Paprykom odciąć górne części, usunąć gniazda nasienne, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać bulion, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu ryżu100°C//obr. (patrz wskazówka). Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (patrz wskazówka).
  4. Do naczynia miksującego dodać oliwki, pietruszkę, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 3. Farsz przełożyć do wcześniej przygotowanych papryk, nałożyć odcięte górne części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać winem. Piec ok. 30 min (180°C), co jakiś czas polewając papryki płynem z pieczenia. Papryki faszerowane brązowym ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry