
Papryki faszerowane brązowym ryżem
343.3 kcal /
1436.3 kJKalorie
1436.3 kJKalorie
5.8 gBiałko
59.3 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g cebuli
- 30 g cebuli dymki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 4 czerwone papryki (ok. 250g każda)
- 250 g ryżu brązowego
- 500 g bulionu warzywnego, płynnego
- 500 g wody i 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 12 czarnych oliwek, bez pestek pokrojonych w plastry (patrz wskazówka)
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- białe wino woda (pół szklanki, ok. 100g)
- 10 – 20 g liści natki pietruszki, świeżych
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. Paprykom odciąć górne części, usunąć gniazda nasienne, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać bulion, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu ryżu100°C//obr. (patrz wskazówka). Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego dodać oliwki, pietruszkę, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 3. Farsz przełożyć do wcześniej przygotowanych papryk, nałożyć odcięte górne części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać winem. Piec ok. 30 min (180°C), co jakiś czas polewając papryki płynem z pieczenia. Papryki faszerowane brązowym ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.