Paprykarz à la szczeciński

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
55.3 kcal /
231.5 kJ
Kalorie
4.2 gBiałko
5.7 gWęglowodany
1.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 400 g filetów z morszczuka świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na kawałki
  • 400 g filet z morszczuka mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odciśniętych z wody, pokrojonych na kawałki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować18 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, seler i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać filety z morszczuka i pozostałą 1 łyżeczkę soli, dusić kolejne5 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę i pieprz, wymieszać5 s//obr. 4.
  6. Dodać ugotowany ryż, wymieszać10 s//obr. 4. Paprykarz à la szczeciński podawać po ostudzeniu jako pastę do pieczywa.
Przewijanie do góry