
Paprykarz à la szczeciński
55.3 kcal /
231.5 kJKalorie
231.5 kJKalorie
4.2 gBiałko
5.7 gWęglowodany
1.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju rzepakowego
- 400 g filetów z morszczuka świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na kawałki
- 400 g filet z morszczuka mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odciśniętych z wody, pokrojonych na kawałki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować18 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, seler i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać filety z morszczuka i pozostałą 1 łyżeczkę soli, dusić kolejne5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę i pieprz, wymieszać5 s//obr. 4.
- Dodać ugotowany ryż, wymieszać10 s//obr. 4. Paprykarz à la szczeciński podawać po ostudzeniu jako pastę do pieczywa.