Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)
388.7 kcal /
1626.2 kJKalorie
1626.2 kJKalorie
13.2 gBiałko
42.8 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 800 g mleka
- 230 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- bita śmietana do podania
- (opcjonalnie)
- owoce jagodowe, świeże do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej masło. Przełożyć na blachę do pieczenia (40 x 35 cm), odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier i sól, wymieszać10-15 s/obr. 5. Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, termoobieg. Do rozgrzanego piekarnika włożyć blachę z odważonym masłem, piec do momentu, aż się roztopi. Ciasto przelać na rozgrzaną blachę, piec ok. 25 min (200°C, termoobieg). Odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min. Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika) pokroić na kawałki i podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną i owocami jagodowymi.
