Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
388.7 kcal /
1626.2 kJ
Kalorie
13.2 gBiałko
42.8 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 800 g mleka
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • bita śmietana do podania
  • (opcjonalnie)
  • owoce jagodowe, świeże do podania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej masło. Przełożyć na blachę do pieczenia (40 x 35 cm), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier i sól, wymieszać10-15 s/obr. 5. Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, termoobieg. Do rozgrzanego piekarnika włożyć blachę z odważonym masłem, piec do momentu, aż się roztopi. Ciasto przelać na rozgrzaną blachę, piec ok. 25 min (200°C, termoobieg). Odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min. Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika) pokroić na kawałki i podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną i owocami jagodowymi.
Przewijanie do góry