
Panna cotta
261 kcal /
1091.9 kJKalorie
1091.9 kJKalorie
2.8 gBiałko
14.7 gWęglowodany
21.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Panna cotta: ½
- laski wanilii
- 100 g mleka
- 330 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 50 g cukru
- 20 g rumu
- Sos malinowy: 200
- g malin, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- ½ laski wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna.
- Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciętą laskę wanilii, dodać mleko, śmietanę, żelatynę i cukier, podgrzewać10 min/90°C/obr. 2. Laskę wanilii ostrożnie usunąć.
- Dodać rum, wymieszać5 s/obr. 3. Przelać do silikonowych foremek lub filiżanek, odstawić do lodówki na 3 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć maliny, rozdrobnić5 s/obr. 7. Panna cottę przełożyć na talerzyki, podawać polaną sosem malinowym.