Panierowana cebula bhaji
125 kcal /
523 kJKalorie
523 kJKalorie
2 gBiałko
6 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g ciecierzycy, suszonej
- 200 g cebuli pokrojonej w 5 mm plastry
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
- ½
- łyżeczki czosnku, mielonego
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 150 g wody
- olej dogłębokiego smażenia
- limonka do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, zmielić40 s/obr. 9. Ciecierzycę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać kurkumę, papryczkę piri piri, czosnek, imbir, kmin rzymski, sól i wodę, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do miski, w której znajdują się plastry cebuli, dokładnie wymieszać, aż do powstania konsystencji ciasta.
- Wlać olej na głęboką patelnię do wysokości ok. 3 cm, rozgrzać. Porcje ciasta z cebulą nabierać łyżką i ostrożnie kłaść na gorący olej. Smażyć z obu stron 2-4 min. Ostrożnie wyciągać upieczone kawałki cebuli łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Panierowaną cebulę bhaji podawać na ciepło lub zimno, skropioną limonką jako przekąskę, z wybranymi sosami, dipami lub chutneyem.