Panierowana cebula bhaji

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
125 kcal /
523 kJ
Kalorie
2 gBiałko
6 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g ciecierzycy, suszonej
  • 200 g cebuli pokrojonej w 5 mm plastry
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki czosnku, mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g wody
  • olej dogłębokiego smażenia
  • limonka do skropienia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, zmielić40 s/obr. 9. Ciecierzycę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać kurkumę, papryczkę piri piri, czosnek, imbir, kmin rzymski, sól i wodę, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do miski, w której znajdują się plastry cebuli, dokładnie wymieszać, aż do powstania konsystencji ciasta.
  4. Wlać olej na głęboką patelnię do wysokości ok. 3 cm, rozgrzać. Porcje ciasta z cebulą nabierać łyżką i ostrożnie kłaść na gorący olej. Smażyć z obu stron 2-4 min. Ostrożnie wyciągać upieczone kawałki cebuli łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  5. Panierowaną cebulę bhaji podawać na ciepło lub zimno, skropioną limonką jako przekąskę, z wybranymi sosami, dipami lub chutneyem.
Przewijanie do góry