Pampuchy z sosem z owoców jagodowych
459.3 kcal /
1922.8 kJKalorie
1922.8 kJKalorie
12.3 gBiałko
83 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pampuchy: 100
- g mleka
- 10 g cukru
- 15 – 20 g świeżych drożdży pokruszonych
- 270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 jajko
- 30 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½
- łyżeczki soli
- 500 g wody
- Sos z owoców jagodowych: 450 – 500
- g owoców jagodowych, świeżych
- 450 – 500 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 40 – 80 g cukru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100 g mleka
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, jajko, masło i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić masłem, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować z niego wałek, podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę (Ø 3-4 cm, patrz wskazówka). Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, zachowując odstępy. Nałożyć pokrywę przystawki Varoma, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z pampuchami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować sos z owoców jagodowych.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć owoce, dodać cukier i sok z cytryny. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać15 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleko, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Pampuchy z sosem z owoców jagodowych podawać bezpośrednio po przygotowaniu.