Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
158 kcal /
663 kJKalorie
663 kJKalorie
4 gBiałko
26 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pampuchy: 120
- g mleka
- 30 g cukru
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 20 g masła, niesolonego
- 280 g mąki pszennej
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 jajko
- masło do natłuszczenia
- 16 kostek czekolady mlecznej (ok. 100g)
- 500 g wody
- Sos wiśniowy: 600
- g wiśni, świeżych bez pestek
- 600 g wiśni, mrożonych, bez pestek uprzednio rozmrożonych
- 10 – 15 g skrobi kukurydzianej
- 30 – 40 g cukru do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, masło i drożdże, podgrzać3 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, sól i jajko, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie natłuścić masłem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawić.
- Ciasto podzielić na 16 równych części, rozpłaszczyć każdą z nich i umieścić kostki czekolady na środku każdego kawałka. Uformować pampuchy ściskając ciasto wokół kostek czekolady. Ułożyć 7 pampuchów w dolnej części przystawki Varoma i 9 na wkładzie Varomy. Zamknąć przystawkę Varoma, pozostawić pampuchy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 min.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Odstawić zamkniętą przystawkę Varoma. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć wiśnie, dodać skrobię kukurydzianą i cukier, zmiksować15 s/obr. 8.
- Zdjąć miarkę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować8 min/100°C/obr. 2. Pampuchy podawać na ciepło z dodatkiem sosu wiśniowego.