Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
158 kcal /
663 kJ
Kalorie
4 gBiałko
26 gWęglowodany
4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pampuchy: 120
  • g mleka
  • 30 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 20 g masła, niesolonego
  • 280 g mąki pszennej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • masło do natłuszczenia
  • 16 kostek czekolady mlecznej (ok. 100g)
  • 500 g wody
  • Sos wiśniowy: 600
  • g wiśni, świeżych bez pestek
  • 600 g wiśni, mrożonych, bez pestek uprzednio rozmrożonych
  • 10 – 15 g skrobi kukurydzianej
  • 30 – 40 g cukru do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, masło i drożdże, podgrzać3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę, sól i jajko, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie natłuścić masłem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawić.
  3. Ciasto podzielić na 16 równych części, rozpłaszczyć każdą z nich i umieścić kostki czekolady na środku każdego kawałka. Uformować pampuchy ściskając ciasto wokół kostek czekolady. Ułożyć 7 pampuchów w dolnej części przystawki Varoma i 9 na wkładzie Varomy. Zamknąć przystawkę Varoma, pozostawić pampuchy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 min.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Odstawić zamkniętą przystawkę Varoma. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć wiśnie, dodać skrobię kukurydzianą i cukier, zmiksować15 s/obr. 8.
  6. Zdjąć miarkę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować8 min/100°C/obr. 2. Pampuchy podawać na ciepło z dodatkiem sosu wiśniowego.
Przewijanie do góry