Paluchy z boczkiem i cebulą
220 kcal /
923 kJKalorie
923 kJKalorie
6 gBiałko
29 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g piwa (np. pszenicznego)
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 10 g cukru
- 550 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 1 łyżeczka soli
- 150 g prażonej cebulki,gotowej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne, mielonego
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 2 krople sosu Worcestershire
- 16 plastrów chudego boczku, wędzonego, w plastrach
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać piwo, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, sól, prażoną cebulkę, pieprz cayenne, rozmaryn i sos Worcestershire, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. W tym czasie dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka), odstawić.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków (po ok. 65 g), uformować wałki (Ø ok. 1 cm). Na każdym wałku położyć po plasterku boczku i zwinąć spiralnie razem z ciastem. Paluchy układać na przygotowanych wcześniej blachach, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Piec 20 min (200°C), jedna blacha po drugiej, odstawić na kratkę do przestudzenia. Paluchy z boczkiem i cebulą podawać jako przekąskę.