Parowane warzywa z parmezanowym dipem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
298.3 kcal /
1248.7 kJ
Kalorie
18.5 gBiałko
15.9 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • 600 g wody
  • 200 g marchewki pokrojonej w 0,5 cm plastry
  • 200 g różyczek kalafiora pokrojonych na 2,5 cm kawałki
  • 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 2,5 cm kawałki
  • 1 pęczek zielonych szparagów bez twardych końców (ok. 330g)
  • kostki lodu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, dodać natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać serek i jogurt, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niego marchewkę, kalafior i brokuł. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim szparagi, gotować na parze14-16 min/Varoma/obr. 1lub do momentu, aż warzywa będą al dente (patrz wskazówka). Ostrożnie zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  4. Ugotowane na parze warzywa przełożyć do miski z wodą i lodem, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na talerzu, oprószyć solą i cukrem, dokładnie wymieszać.
  5. Parowane warzywa podawać z dipem parmezanowym bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry