Parowane warzywa z parmezanowym dipem
298.3 kcal /
1248.7 kJKalorie
1248.7 kJKalorie
18.5 gBiałko
15.9 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 250 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 20 g jogurtu naturalnego
- 600 g wody
- 200 g marchewki pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 200 g różyczek kalafiora pokrojonych na 2,5 cm kawałki
- 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 2,5 cm kawałki
- 1 pęczek zielonych szparagów bez twardych końców (ok. 330g)
- kostki lodu
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, dodać natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serek i jogurt, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niego marchewkę, kalafior i brokuł. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim szparagi, gotować na parze14-16 min/Varoma/obr. 1lub do momentu, aż warzywa będą al dente (patrz wskazówka). Ostrożnie zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Ugotowane na parze warzywa przełożyć do miski z wodą i lodem, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na talerzu, oprószyć solą i cukrem, dokładnie wymieszać.
- Parowane warzywa podawać z dipem parmezanowym bezpośrednio po przygotowaniu.