
Papryka po włosku
201.3 kcal /
842.5 kJKalorie
842.5 kJKalorie
3 gBiałko
20.8 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 700 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 150 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kawałki
- (opcjonalnie)
- 40 g białego wina, półwytrawnego
- 40 g octu balsamicznego
- 20 g cukru
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soli
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno posiekanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać paprykę, bakłażan, wino, ocet, cukier, pieprz i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać20-25 min/120°C//obr. .
- Dodać natkę pietruszki, wymieszać kopystką. Podawać na ciepło jako dodatek do pieczywa lub dań głównych, np. grillowanych mięs.