Papryka po włosku

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
201.3 kcal /
842.5 kJ
Kalorie
3 gBiałko
20.8 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 700 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 150 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 40 g białego wina, półwytrawnego
  • 40 g octu balsamicznego
  • 20 g cukru
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g soli
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno posiekanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać paprykę, bakłażan, wino, ocet, cukier, pieprz i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać20-25 min/120°C//obr. .
  3. Dodać natkę pietruszki, wymieszać kopystką. Podawać na ciepło jako dodatek do pieczywa lub dań głównych, np. grillowanych mięs.
Przewijanie do góry