Paluchy z serem gruyère i oliwkami (Olivettes)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
421.6 kcal /
1764.2 kJ
Kalorie
15.6 gBiałko
47.3 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 200 g wody
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 350 gram mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę i oliwę, dodać drożdże, wymieszać3 s/obr. 5.
  3. Dodać mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min.
  4. Dodać 50 g rozdrobnionego wcześniej sera i oliwki, wyrabiać Ciasto /1 min. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować wałek (dł. ok. 25 cm). Paluchy ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C.
  6. Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać pozostałym rozdrobnionym serem. Piec 15-20 min (210°C). Paluchy z serem gruyère i oliwkami (Olivettes) podawać na ciepło lub zimno z wybranym sosem lub dipem.
Przewijanie do góry