Parmezanowe koszyczki
261.3 kcal /
1093.1 kJKalorie
1093.1 kJKalorie
15.8 gBiałko
6.8 gWęglowodany
19.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 180 – 195 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 8 plastrów szynki serrano
- 1 ząbek czosnku
- 45 – 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 250 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- ½
- łyżeczki bazylii, suszonej
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- rukola do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na blacie ułożyć 8 miseczek do góry dnem.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15-20 s/obr. 10. Rozdrobniony parmezan rozłożyć na wcześniej przygotowanych blachach, tworząc 8 kół (Ø 9-10 cm). Piec 3-4 min (190°C). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka sekund i jeszcze miękkie, serowe placki przełożyć ostrożnie za pomocą łopatki na przygotowane wcześniej miseczki, aby nadać im kształt koszyczków. Odstawić na 10 min, aby stwardniały.
- W tym czasie rozgrzać patelnię, rozłożyć na niej plastry szynki szwarcwaldzkiej, smażyć ok. 2 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażoną szynkę odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać suszone pomidory, rozdrobnić5 s/obr. 6.
- Dodać koncentrat pomidorowy, serek kremowy, bazylię i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.5. Powstałą pastę pomidorową przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Ostudzone i uformowane parmezanowe koszyczki wypełnić przygotowaną pastą pomidorową. Do każdego koszyczka włożyć usmażony plaster szynki szwarcwaldzkiej podzielony na kawałki oraz kilka liści rukoli do dekoracji. Parmezanowe koszyczki podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako przekąskę.