Pasta z tuńczyka i jajek

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
174.3 kcal /
729.3 kJ
Kalorie
16.5 gBiałko
1.8 gWęglowodany
11.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g wody
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka, w oleju odsączonego (waga po odsączeniu ok. 140g)
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 100 g jogurtu naturalnegogęstego
  • 1 – 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą. Opróżnić naczynie miksujące i schłodzić je zimną wodą.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane, obrane jajka, tuńczyka, śmietanę i szczypiorek, dodać sól i pieprz, wymieszać8 s/obr. 5. Pastę z tuńczyka i jajek podawać jako dodatek do pieczywa, np. z plastrami awokado i szczypiorkiem.
Przewijanie do góry