Panna cotta z orzechów nerkowca z sosem malinowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
325.6 kcal /
1362.3 kJ
Kalorie
6.7 gBiałko
39.9 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Panna cotta: 100
  • g cukru
  • ½
  • laski wanilii pokrojonej na kawałki
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 2 czubate łyżeczki agar-agar (5g)
  • 15 g oleju słonecznikowego
  • 500 g wody
  • Sos malinowy: 40
  • g cukru
  • 300 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych, wraz z sokiem
  • 40 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, dodać wanilię, zmielić20 s/obr. 10.
  2. Dodać orzechy nerkowca, agar-agar, olej i wodę, zmiksować1 min 30 s/obr. 10, następnie gotować8 min/110°C/obr. 3.
  3. Foremki do sufletów (6 szt.) opłukać zimną wodą, następnie wypełnić powstałą masą. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmiksować8 s/obr. 10. Dodać maliny wraz z sokiem, sok z cytryny, zmiksować15 s/obr. 7. Sos przelać przez sitko o drobnych oczkach, aby usunąć pozostałe kawałki malin.
  5. Za pomocą noża zanurzonego wcześniej w gorącej wodzie, odkroić rant każdej foremki i ostrożnie wyjąć panna cottę na talerzyki. Panna cottę z orzechów nerkowca podawać polaną sosem malinowym.
Przewijanie do góry