Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
283.7 kcal /
1186.9 kJ
Kalorie
11.6 gBiałko
37.3 gWęglowodany
9.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Zaczyn pszenny (dzień 1.): 120
  • g wody
  • 15 – 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
  • 120 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • Ciasto właściwe (dzień 2.): 80
  • g sera żółtego twardego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g pestek dyni
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 280 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
  • ½
  • łyżeczki suchych drożdży pokruszonych
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku
  • 10 g miodu
  • olej do natłuszczenia
  • 200 – 250 g boczku, tłustego, w plastrach
  • 5 – 10 kostek lodu pół szklanki wody (ok. 100g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1. Podgrzaną wodę przelać do dużego słoja.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić słój z podgrzaną wodą. Odważyć do niego mąkę i zakwas, wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słój odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok. 25°C) na 8-12 godz. Osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser i pestki dyni, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 200 g zaczynu pszennego (patrz wskazówka), dodać mąkę, wodę, drożdże, sól i ekstrakt słodowy, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 45 min w ciepłe miejsce. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej boczek. Odważony boczek pokroić na 2 cm kawałki. Na kuchence, na suchej nieprzywierającej patelni smażyć pokrojony boczek do momentu, aż nabierze złotobrązowego koloru, odsączyć z wytopionego tłuszczu i odstawić do ostudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części (ok. 85 g każda). Każdą część rozwałkować na podłużny placek dł. ok. 20 cm, na środku ułożyć podsmażony boczek, następnie założyć dłuższe brzegi ciasta do środka, w taki sposób, aby przykryły nadzienie i zagiąć końce, zakładając je na górę. Czynności powtarzać dla pozostałych kawałków ciasta i pozostałego boczku. Wierzch tak przygotowanych paluchów posmarować wodą za pomocą pędzelka. Zwilżone paluchy obtoczyć z wierzchu z rozdrobnionym serze z pestkami dyni, następnie ułożyć na przygotowanej blasze, zachowując odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 230°C..
  7. Blachę z paluchami włożyć do gorącego piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić kostki lodu lub umieścić niską metalową formę, wlać do niej pół szklanki wody (ok. 100 g) i natychmiast zamknąć piekarnik. Piec 15-20 min (230°C) lub do momentu, aż paluchy nabiorą złotobrązowego koloru. Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie przełożyć na kratkę i podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry