Pad Thai z kurczakiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
541.6 kcal /
2266 kJ
Kalorie
30.9 gBiałko
62.4 gWęglowodany
20 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego, suchego typu wstążki
  • wrząca woda do zalania makaronu
  • 200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm paski
  • 180 – 200 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g kiełków fasoli mung, świeżych
  • 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
  • 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 g cukru palmowego
  • 15 g sosu rybnego
  • 40 – 50 g sosu sojowego
  • 20 g pasty z tamaryndowca
  • 150 g wody
  • ¼ – ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 jajka roztrzepane
  • suszone płatki chili do posypania
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej makaron. Makaron zalać wrzącą wodą tak, aby był przykryty, odstawić na 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i tofu, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej kiełki fasoli, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzeszki, rozdrobnić2 s/obr. 5.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i marchewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać sos rybny, sos sojowy, pastę z tamaryndowca, wodę i chili, gotować5 min/100°C/obr. 2. W tym czasie namoczony makaron ryżowy odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
  6. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać rozdrobnione warzywa, smażyć 1 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać odważonego kurczaka z tofu, smażyć 3 min. Składniki przesunąć na bok, a na środek woka wlać roztrzepane jajka, szybko wymieszać. Dodać odsączony makaron i przygotowany sos, smażyć 1-2 min, cały czas mieszając, aż sos odparuje i lekko się zagęści. Dodać odważone kiełki, smażyć 1 min. Pad thai przełożyć na talerze, każdą porcję posypać rozdrobnionymi orzeszkami i płatkami chili. Pad Thai z kurczakiem podawać z dodatkiem ćwiartek limonki do skropienia.
Przewijanie do góry